Poljski brzec (Cicindela campestris)

  • Domov
  • Poljski brzec

Družina: krešiči (Carabidae: Cicindelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: neznana, verjetno redko

Življenjski prostor: sončna, peščena mesta, peskokopi, glinokopi, svetli zakisani gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po bleščeče zeli obarvanosti in zelo velikih, nazobčanih čeljustih. Glava je precaj široka z velikimi, svetlimi ali temnimi očmi. Čeljusti so navzdol usmerjene, krepke, porasle z velikimi trni, temne, na zunanjem delu večinoma svetlejše, zgornja ustna je belkasta. Tipalnice so dolgočlenaste, kovinsko zelene, segajo do konca oprsja. To je dokaj vitko, nad pokrovkami zoženo, rahlo ugreznjeno na obeh straneh zadnjega dela, kovinsko bleščeče. Pokrovke so v ramenskem delu razširjne, ob straneh zelo rahlo zaobljene in proti koncu zadka zaokrožene, kovinsko zelene z dvema večjima belima lisama tik nad sredino (pogosto sta temno obrobljeni) in s temnima lisama v sprednjem delu ter 2-4 obrobmimi belimi lisami, konice pokrovk so prav tako belkaste. Osrednji beli piki imata pogosto kljukasto podaljšano liso (zato spominjata na notni znak). Noge so precej dolge, porasle s ščetinicami, bakreno bleščeče.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je toploljubna, aktivna v sončnih dneh od maja do septembra. Odrasli se večinoma zadržuje na odprtih, kamnitih mestih, kjer lovijo različne žuželke in druge manjše členonožce. Pri tem zelo htro tekajo naokrog, občasno tudi poletijo z brenčečim zvokom. Ličinke so črvaste oblike in živijo v navpično izkopanih podzemnih rovih, kjer prežijo na plen. Glava je dokaj velika, z velikimi čeljustmi in precej velikim oprsnim ščitom, zadek je belkast, porasel s šopi ščetinic. Zaradi izginjanja primernih življenjskih prostorov tako za ličinke, kot tudi za odrasle živali, je marsikje po Evropi vrsta močno nazadovala in postala ogrožena.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pobrežni brzec (Cicindela hybrida) - gozdni brzec (Cicindela sylvicola) - obmorski brzec* (Cicindela maritima).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti