Pegasta steklokrilka* (Rhopalus maculatus)

  • Domov
  • Pegasta steklokrilka*

Družina: steklokrile stenice (Rhopalidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: vlažni in mokrotni travniki, gozdni robovi, visoka obrežna vegetacija

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitke, oranžno- ali rdečerjave stenice s črnimi lisami na zadku ter raztreseno dlakave. Glava je trikotna z dokaj velikimi, rdečkastimi očmi. Tipalnice imajo zelo kratek bazalni členek, kjer so tudi prelomljene, ostali členki so dokaj dolgi, ščetinasto dlakavi, končni členek je nekoliko večji od ostalih. Oprsje je tako kot glava drobno luknjičasto, enotno obarvano, pri glavi zoženo in tako široko kot pokrovke. Ščitek (scutellum) je jezičasto trikoten, občasno s črnimi pikami. Pokrovke so membranaste in delno prosojne (od tod ime steklokrile stenice!), rdečkastorjave, pogosto s črnimi pikami. Zadek je večinoma oranžen ali rdečkast, z drobnimi črnimi pikami in vzorci, ki lahko prekrivajo večji del zadka. Noge so večinoma oranžnorjave, dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je nekoliko vezana na vlažnejša travnata območja. Odrasli prezimijo. Za skupino je značilno, da nimajo razvitih smradnih žlez. Odrasli in ličinke sesajo rastlinske sokove, pogosto jih najdemo na cvetovih. Skupina je dokaj težavna za prepoznavanje, pogosto lahko nekatere predstavnike zamenjamo z vrstami iz skupine gozdnih tekačev (Lygaeidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjastordeča steklokrilka* (Rhopalus subrufus) - steklokrilka* (Rhopalus parumpunctatus) - nekatere vrste iz rodu Stictopleurus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti