Rjastordeča steklokrilka* (Rhopalus subrufus)

  • Domov
  • Rjastordeča steklokrilka*

Družina: steklokrile stenice (Rhopalidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, gozdne čistine, grmovna mesta, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitke stenice s črno pasastim zadkom in skoraj v celoti prosojnimi pokrovkami. Glava je kratka in široka, oranžnorjava, porasla s ščetinastimi dlakami, z dokaj velikimi, rdečkastimi očmi. Tipalnice imajo zelo kratek bazalni členek, kjer so tudi prelomljene, ostali členki so dokaj dolgi, ščetinasto dlakavi, oranžnorjavi, končni členek je nekoliko večji od ostalih. Oprsje je drobno luknjičasto, enotno obarvano, pri glavi zoženo in ob straneh z dvema grbinicama, tako široko kot pokrovke. Ščitek (scutellum) je jezičasto trikoten, rdečerjav, z belo, dvodelno konico in pogosto črno obrobljen. Pokrovke so membranaste in skoraj v celoti prosojne (od tod ime steklokrile stenice!), kožnat del je rdečkastorjav, pogosto z velikima črnima lisama ob konicah, žile so močno okrepljene, svetle in črno pasaste. Zadek je črno-belo pasast in z večjim, osrednjim, črnim vzorcem, ki lahko pokriva večji del zadka. Stegenca nog so večinoma oranžnorjava, dokaj krepka, ostali členki so svetli, pasasti in dlakavi.

 

Obnašanje in razvoj:odrasli osebki se radi zadržujejo na bilkah trav ali na cvetovih, občasno tudi po grmovju. Hranijo se s sokovi različnih rastlin, velikokrat jih najdemo na krčnicah (Hypericaceae). Odrasli prezimijo, pojavijo se nekje v juniju in so aktivni do avgusta, začetka septembra. Zanje je značilno, da nimajo razvitih smradnih žlez. Skupina je dokaj težavna za prepoznavanje, pogosto lahko nekatere predstavnike zamenjamo z vrstami iz skupine gozdnih tekačev (Lygaeidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pegasta steklokrilka* (Rhopalus maculatus) - steklokrilka* (Rhopalus parumpunctatus) - nekatere vrste iz rodu steklokrila stenica (Stictopleurus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti