Siva steklokrila stenica* (Stictopleurus punctatonervosus)

  • Domov
  • Siva steklokrila stenica*

Družina: steklokrile stenice (Rhopalidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suhi travniki, gozdni robovi, mejice, svetli gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitke, redkodlakave, pretežno sivorjave stenice (redkeje rdečkasto obarvane) s črno lisastim zadkom. Glava je trikotna, drobno luknjičasta, z dokaj velikimi, rdečkastimi očesci (oceli). Tipalnice so dokaj dolge, z zelo kratkim bazalnim členkom, kjer so tudi prelomljene, ostali členki so dokaj dolgi, ščetinasto dlakavi, zadnji členek je nekoliko večji od ostalih. Oprsje je enakomerno drobno luknjičasto, svetlo obrobljeno, s prečno marginalno brazdo/linijo, ki je na konceh polkrožno (!) zaključena (pri zelo podobni S. abutilon se krožno zaključi). Ščitek (scutellum) je jezičasto trikoten, drobno luknjičast, na koncu svetlo obrobljen. Pokrovke so membranaste in delno prosojne (od tod ime steklokrile stenice!), rjavkaste, sivkaste ali rdečkaste v kožnatem delu. Zadek je večinoma belkast, zelenkast ali rdečkast, s črnimi pasovi in vzorci, ki lahko prekrivajo večji del zadka (v osrednjem delu je vzorec svetlejših lis, ki nekoliko spominja na simbol za radioaktivne snovi). Stegenca zadnjih nog so nekoliko povečana, večinoma črna ali gosto črno pikasta, ostali členki so svetlejši, pogosto rdečkasti.

 

Obnašanje in razvoj: travniška vrsta, ki se pogosto zadržuje v nizki vegetaciji, na travnih bilkah ali cvetovih. Odrasli so aktivni nekje od aprila do oktobra, hranijo se z rastlinskimi sokovi. Za skupino je značilno, da nimajo razvitih smradnih žlez. Skupina je dokaj težavna za prepoznavanje, pogosto lahko nekatere predstavnike zamenjamo z vrstami iz skupine gozdnih tekačev (Lygaeidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): očalasta steklokrila stenica* (Stictopleurus abutilon) - steklokrila stenica* (S. crassicornis) - steklokrila stenica* (S. pictus) - rjastordeča steklokrilka* (Rhopalus subrufus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti