Navadni osat (Cirsium vulgare)


Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-150 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, njive, vrtovi, pripotja, gozdne poti in čistine, ob vodah, prodna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, razrasla, močno trnata dvoletnica s steblom (ki razvije gosto pritlično listno rozeto v prvem letu) in je mestoma krilata, večinoma pa je steblo nekrilato. Listi so podolgasto suličasti, pernato deljeni ali narezani v ozko trikotne (ti so med seboj razločno odmaknjeni) ali jajčaste roglje, večinoma raztreseno dlakavi, roglji porasli z dolgimi, togimi, svetlimi trni. Koški so posamični ali 2-4 skupaj na koncu poganjkov, 2-4 cm veliki, v spodnjem delu široko jajčasti do zaobljeni, obdajajo jih ozkosuličasti ovojkovi listi, ki so nameščeni v več redeh, v spodnjem delu ukrivljeni, podaljšani v trnato, svetlo konico, pogosto rahlo pajčevinasto dlakavi. Vsi cvetovi v koških so cevasti, škrlatnordeči. Plod je orešek (rožka), s kodeljico (reducirana čaša) iz belih, peresastih laskov.

 

Posebnosti: zelo pogost in nadležen "plevel". Oguljena in kuhana mlada stebla so primerna kot dodatek k jedem. V nekaterih delih sveta se je razširil kot invazivna vrsta. Rastlina je nacionalni simbol Škotske.

 

Podobne vrste: navadni bodak (Carduus acanthoides) - volnatoglavi osat (Cirsium eriophorum) - brezstebelni osat (Cirsium acaule).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti