Obrobljeni svitek (Planorbis planorbis)

  • Domov
  • Obrobljeni svitek

Družina: svitki (Planorbidae)

Red: vodni pljučarji (Panpulmonata)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 11-15 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: mrtvice, plitvejše stoječe vode z bogato vodno vegetacijo, vodni jarki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: redka vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: hišica je bočno močno stisnjena (spodnja stran je ploska), večinoma s 4 do 5 zavoji, ki se enakomerno ožijo, z ostrim gredljem vzdolž zadnjega zavoja, ki je rahlo odmaknjen od sredine (!). Hišica je rumeno- do rdečkastorjave barve, večinoma v celoti gladka ali rahlo hrapava, z rahlimi prečnimi brazdnimi črtami. Vhod v hišico (apertura) je lečast, rahlo asimetričen, dokaj ozek. Telo je skoraj črno z rahlo rdečkastim leskom, na glavi se nahajajo daljši ozki tentakli, oči so drobne, črne, vgreznjene. Vrsta je dvospolnik (hermafrodit).

 

Obnašanje: večinoma se zadržuje na muljastem dnu (do 1 m), kjer se hrani z organskim drobirjem. Vrsta je tolerantna na evtrofične razmere v vodah, temperaturni optimum je nekje 19°C, lahko preživi tudi občasne izsušitve. Jajčeca, ki se pri samoopladitvi večinoma ne tvorijo, izleže nekje med aprilom in julijem, v 8.-10. želatinastih kupčkih, v katerih se nahaja 3-30 jajčec. Mladi polži se izležejo nekje po 11. do 14. dneh. Lahko živi tudi do 11 let.

 

Podobne vrste: gredljasti svitek (Planorbis carinatus) - roženi svitek (Planorbarius corneus) - ploski svitek (Anisus vortex).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti