Povodna rovka (Neomys fodiens)

  • Domov
  • Povodna rovka

Družina: rovke (Soricidae)

Red: žužkojedi (Eulipotyphla = Insectivora)

Razred: sesalci (Mammalia)

Velikost: 7-10 cm (telo), 6-7 cm (rep)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: počasi tekoči, bistri potoki, robovi gramoznic, mlak, ribnikov, jarki in kanali, tudi gozdovi s potoki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran je žametno črna, nekoliko bleščeča, po trebušnem delu kontrastno bela (črni in beli del sta jasno ločena). Gobček je koničasto podaljšan, z dolgimi ščetinastimi dlakami. Oči so drobne, tudi ušesa so majhna in komaj vidna. Rep je po spodnji strani v celoti porasel s togimi, plavalnimi ščetinami. Stopalo zadnje noge je precej veliko (nad 17 mm), ob straneh poraslo s plavalnimi ščetinami. Zobna formula je 3123/1113.

 

Obnašanje: vrsta se zadržuje tako ob tekočih, kot tudi stoječih vodah, občasno jo najdemo tudi dlje od vode. Aktivna je večinoma v mraku in ponoči, čez dan večinoma le v času parjenja. Je zelo teritorialna in preganja sovrstnike, v takih spopadih se samci lahko celo pobijejo. Rov je pogosto v bližini vode. Samica se pari od aprila do avgusta, letno ima 2-3 zarode. V povprečju naenkrat skoti 5-6, redkeje do 9 mladičev, za katere skrbi sama. Nekje po 40. dneh se mladiči osamosvojijo, spolno zrelost dosežejo med 4 in 12 meseci. Oglaša se piskajoče, cvileče.

 

Podobne vrste: močvirska rovka (Neomys anomalus) - gozdna rovka (Sorex araneus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti