Renski glavinec (Centaurea rhenana / Centaurea stoebe)

  • Domov
  • Renski glavinec

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-120 cm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: suha, kamnita območja, ruderalne površine, obrobja suhih travnikov in mejic

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, močno razrasla dvoletnica (redkeje večletnica) s sivkastozelenim ter belodlakavim steblom in listi. Ti so pernato deljeni v ozkočrtalaste, krpate ali neenakomerno nazobčane roglje, ki so med seboj dokaj razmaknjeni, sivozeleni. Koški so v spodnjem delu valjasti, kompaktni, obdajajo jih v več redeh nameščeni ovojkovi listi, ki so tesno prilegli ob košek, na vrhu so rjavkasti in z izrazito resasto nazobčanim priveskom (resice so tanke, svetlo-, redkeje temnorjave). Vsi cvetovi v koških so cevasti, svetloškrlatni (redkeje beli), zunanji cvetovi so nekoliko povečani, sterilni, globoko nacepljeni, zato navidezno jezičasti. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih laskov.

 

Posebnosti: vrsta se večinoma pojavlja prehodno na zelo suhih in kamnitih mestih. V nekaterih delih sveta (npr. ZDA) jo obravnavajo kot zelo invazivno vrsto. Vrsta je precej variabilna, taksonomski statusi podvrst oz. varietet še niso docela razjasnjeni.

 

Podobne vrste: razprostrti glavinec (Centaurea diffusa) - češljasti glavinec (Centaurea cristata) - poljski glavinec (Centaurea scabiosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti