Kranjski glavinec (Centaurea carniolica / Centaurea nigrescens ssp. vochinensis)

  • Domov
  • Kranjski glavinec

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-90 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, senčni gozdovi, čistine in gozdni obronki, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, večinoma v zgornjem delu razrasla trajnica. Listi so enostavni, suličasti, celorobi ali plitvo grobo nazobčani, srhkodlakavi, sedeči ali zoženi v pecelj. Koški so v spodnjem delu jajčasti, kompaktni, obdajajo jih v več redeh nameščeni, ozkosuličasti ovojkovi listi, ki so rahlo rdečkasto nadahnjeni, razločno žilnati in imajo na vrhu trikoten do jajčast, črnikast privesek. Ta je večinoma ukrivljen in po robu izrazito resasto nazobčan (resice so tanke, črnorjave). Vsi cvetovi v koških so cevasti, škrlatnordeči (redkeje beli), zunanji cvetovi so nekoliko povečani, sterilni, globoko nacepljeni, zato navidezno jezičasti, vodoravno štrleči. Plod je orešek (rožka), ki je večinoma brez kodeljice (reducirani čašni listi) ali pa je ta v obliki redkih laskov.

 

Posebnosti: vrsta sodi v kompleks črnikastega glavinca (Centaurea nigrescens agg.), pri čemer pa se tipska vrsta nigrescens v Sloveniji ne pojavlja.

 

Podobne vrste: ozkolistni glavinec (Centaurea pannonica) - navadni glavinec (Centaurea jacea) - črnikasti glavinec (Centaurea nigrescens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti