Preprosti turkovec (Hemileccinum impolitum / Boletus impolitus)

  • Domov
  • Preprosti turkovec

Družina: cevarke (Boletaceae)

Red: cevarji (Boletales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 6-12 cm (višina), 6-14 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, mokra ilovnata in peščena mesta v gozdovih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je značilno dežnikast, "gobanolik". Klobuk je sivo-, bledo- ali okrastorjav, sprva polobel, nato skoraj razprostrt, nekoliko žametast in s hrapavo površino, s celim robom. Spodnja stran klobuka je intenzivno rumena, gobasta, trosovnica je luknjičasta, na pritisk lahko rahlo pozeleni. Bet je skoraj enako širok po vsej dolžini, razen v spodnjem delu, kjer je lahko betičasto odebeljen, večinoma rumenkasto bel, le v spodnjem delu rdečkast, gladek, brez mrežnice. "Meso" je bledo rumenkasto, ob stisku lahko potemni (ali pa sploh ne), ima značilno prijeten vonj in okus, lahko ima vonj po karbolni kislini.

 

Posebnosti: občutljiv je na sušo, zato se trosnjaki večinoma pojavijo po obilnem deževju in v vlažnih jesenskih dneh. Je gozdna vrsta, ki je v mikorizi z mnogimi listavci. Vrsta je užitna. Na podlagi molekularnih analiz je vrsta uvrščena v rod Hemileccinum (Šutara, 2008).

 

Podobne vrste: žolti goban (Boletus junquilleus) - dišeči zlatocevar (Lanmaoa fragrans) - navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti