Senožetna kadilčnica (Bovistella utriformis / Lycoperdon utriforme)

  • Domov
  • Senožetna kadilčnica

Družina: kukmarke (Agaricaceae) / prašničarke (Lycoperdaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 10-16 cm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: travniki, robinijevi sestoji, mejice, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je zelo velik, hruškast ali okroglast, večinoma zaobljen, belkast ali sivkast, z zelo kratkim in debelim betom, po površini grobo bradavičast in s poligonalnimi mrežastimi strukturami, pogosto izjeden (z njim se hranijo različne živali). Trosovnica je skrita v notranjosti trosnjaka in je sprva bela, ob dozorevanju spor porumeni, nato pozeleni in na koncu porjavi, ko se stene trosnjaka začnejo sušiti. Trosnjak se ob zrelosti razpoči in zgornji del večinoma razpade, zato od njega ostane velika, skledičasta trosovnica.

 

Posebnosti: sodi med naše večje prašnice. Na travnikih in senožetih lahko pogosto opazimo stare, porjavele trosnjake, ki niso pritrjeni na tla. Ko je gleba (meso trosovnice) še bela in prožna, je goba primerna za uživanje, vendar pa ovojnica in bet nista. Zelo podobna in mnogo večja je orjaška plešivka (Calvatia gigantea), ki pa praktično nima beta in gladko površino.

 

Podobne vrste: orjaška plešivka (Calvatia gigantea) - sivokožni kadilček (Bovista plumbea) - jajčasti kadilček (Bovista nigrescens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti