Navadna lisička (Cantharellus cibarius)

  • Domov
  • Navadna lisička

Družina: ježarke (Hydnaceae) / lisičarke (Cantharellaceae)

Red: lisičkarji (Cantharellales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 3-7 cm (višina), 2-12 cm (širina klobuka)

Razširjenost: lokalno pogosto, sicer redko

Življenjski prostor: senčni, predvsem bukovi gozdovi, iglasti in mešani gozdovi, redkeje parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: zelo znana in prepoznavna gliva z značilno oranžnorumeno obarvanostjo. Trosnjak je lijakasto oblikovan, z zelo nesimetričnim, v sredini lijakasto ugreznjenim in po robu valovito nagubanim klobukom. Pri mladih glivah je klobuk še okroglast. Pod klobukom se nahaja živo rumena ali oranžna trosovnica, ki je sestavljena iz letvičasto razporejenih lističev (pogosto so vilasto razrasli), ki se nadaljujejo še nekje do sredine beta. Ta je sorazmerno enakomerno širok po vsej dolžini, mnogokrat ukrivljen, zapolnjen, dokaj trd. Meso je belkasto, dokaj trdo in prijetnega vonja ter rahlo pekočega okusa.

 

Posebnosti: lisička je zelo znana kulinarična specialiteta, ki jo uživajo surovo, posušeno, popečeno ali kuhano kot dodatek k mnogim jedem ali kot samostojno jed. Zaradi množičnega nabiranja je ponekod močno nazadovala. V Sloveniji se pojavlja več barvnih oblik (var. amethysteus ima na površini klobuka modrikastorjave luskice, var. bicolor je po zgornji strani skoraj bela, po spodnji rumena in je bolj robustna od tipske oblike).

 

Podobne vrste: žametna lisička (Cantharellus friesii) - žolta trobenta (Craterellus lutescens) - gubasta lisička (Cantharellus ianthinoxanthus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti