Velika tintnica (Coprinus comatus)

  • Domov
  • Velika tintnica

Družina: kukmarke (Agaricaceae) / tintarke (Coprinaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 10-25 cm (višina), 5-8 cm (dolžina klobuka)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: ob gozdnih poteh, zelenice, parkovne trate, organsko bogata tla, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je v mladosti ozko zvonast, belkast ali rožnato nadahnjen, gosto pokrit z belimi luskastimi krpicami in sega čez polovico beta (skoraj do tal), kasneje se zvonasto razpre in je lahko skoraj raven, z rahlo koničastm vrhom. S staranjem se rob klobuka uvihava in se zaradi avtolize začne utekočinjati in počrni zaradi obilice spor. Spodnja stran klobuka je pri mladih glivah bela ali rožnata, porasla z lističi, ki tvorijo trosovnico, kasneje počrnijo. Bet je bel, votel, lomljiv, luskast, na dnu pogosto z ostankom veluma v obliki obročka, ki pa hitro razpade.

 

Posebnosti: spore večinoma raznašajo voda in žuželke (muhe npr.), ki pridejo sesat utekočinjen zdriz s sporami. Pogosto uspeva v večjih skupinah. Mlade gobe so zelo cenjene in jih lahko pripravimo na različne načine. Ker zelo pogosto uspeva na tratah in zelenicah blizu gostega prometa, moramo biti pri na biranju previdni, saj lahko gliva nase veže težke kovine in strupene snovi! Hife imajo na nekaterih delih mikroskopske zanke, v katere lahko ulovijo mikroskopsko velike talne gliste (Nematoda), ki jih nato počasi prebavijo (nematofagija).

 

Podobne vrste: gnojiščna tintnica (Coprinus cinereus) - pisana tintovka (Coprinopsis picacea) - prava tintnica (Coprinopsis atramentaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti