Navadni jajčar (Leontodon hispidus agg.)

  • Domov
  • Navadni jajčar

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-60 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj ekstenzivni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trajnica s pritlično listno rozeto (listi so pokončni) in neolistanim, enostavnim, dlakavim steblom, ki vsebuje bel mleček. Pritlični listi so pernato narezani ali deljeni v trikotne roglje (redkeje tudi celi), goli (podvrsta danubialis) ali štrlečedlakavi (podvrsta hispidus). Koški so posamični, 2-4 cm veliki, sprva kimasti, kasneje pokončni, tvorijo jih rumeni jezičasti cvetovi (obrobni cvetovi so po zunanji strani pogosto rdečkasti), ki jih obdajajo ozkočrtalasti, koničasti, štrlečedlakavi ovojkovi listi, ki so razvrščeni v več redeh in prilegli ob košek. Plod je podolgast orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz peresastih laskov.

 

Posebnosti: dokaj razširjena travniška vrsta. Mladi listi in poganjki so primerni za solate in kuhane jedi. Rastlina proizvede zelo veliko nektarja, zato so cvetovi zelo privlačni za mnoge opraševalce. Korenina vsebuje inulin, včasih so iz nje izdelovali kavni nadomestek. Vrsta je zelo variabilna, z mnogimi podvrstami, ki se večinoma pojavljajo v alpskih območjih.

 

Podobne vrste: jesenski jajčar (Leontodon autumnalis) - sivi jajčar (Leontodon incanus) - kodrastolistni jajčar (Leontodon crispus) - navadni regrat (Taraxacum officinale).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti