Navadna skrka (Picris hieracioides)

  • Domov
  • Navadna skrka

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-80 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, nasipališča, ob cestah in železniških progah, jarki, prodnata tla

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, precej razrasla, močno srhkodlakava dvo- ali večletnica z belim mlečkom. Listi so ozkosuličasti, celi ali rahlo valovito nazobčani, enostavni, gosto srhkodlakavi, večinoma sedeči, predvsem zgornji stebelni listi z razširjenim dnom objemajo steblo. Koški so večinoma posamični na dolgih (podvrsta hieracioides) ali na kratkih, zgoščenih (podvrsta spinulosa), ovršnih poganjkih, 2-3 cm veliki, obdajajo jih ozkosuličasti do črtalasti, bolj ali manj med seboj enaki ovojkovi listi, ki so goli do raztresenodlakavi, zunanji večinoma štrlijo vstran od koška. V koških so razviti le rumeni jezičasti cvetovi. Plod je hrapav, podolgovat brazdast orešek (rožka - ahena), ki ima na vrhu šopasto kodeljico (reducirana čaša) iz peresastih laskov in je brez kljunca.

 

Posebnosti: skrka je pogosta pionirska, ruderalna vrsta. Prvotno izvira iz širšega območja srednje Evrope in zmernejših območij indijske podceline, danes pa se je razširila povsod po svetu in je marsikje nadležen, celo invaziven plevel. Mladi listi so primerni za solato ali kuhane jedi.

 

Podobne vrste: srhkolistna skrka (Helminthotheca echioides) - deljenolistna skrka (Picris laciniata) - nekatere vrste dimkov (Crepis spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti