Nizki gadnjak (Scorzonera humilis)

  • Domov
  • Nizki gadnjak

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-40 cm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: ekstenzivni vlažni travniki, redkeje tudi suhi travniki

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Opis: pokončna, gola trajnica s krepko in dolgo koreniko ter belim mlečkom. Listi so podolgasto suličasti do črtalasti, celi, enostavni, zoženi v dolg pecelj ali sedeči, vzporedno žilnati (spominjajo na liste ozkolistnega trpotca (Plantago lanceolata)). Steblo je navadno s po enim, redkeje dvema ali tremi koški, v zgornjem delu rdečkasto in raztreseno kosmičasto belodlakavo, skoraj neolistano. Spodnji del koška je valjast, porasel z jajčastosuličastimi, zelenimi ovojkovimi listi, ki so tesno prilegli k ovojku. Cvetovi v koških so jezičasti, obrobni cvetovi pogosto rdečkasti po spodnji strani. Plod je podolgast orešek (rožka - ahena), ki ima na vrhu iz peresastih laskov zgrajeno kodeljico (reducirani čašni listi).

 

Posebnosti: vrsta je v regiji zelo redka, zaenkrat je znanih le nekaj nahajališč na SV Goričkem. Sicer se pojavlja raztreseno do redko po Sloveniji, predvsem na vlažnih travnikih. Tudi po Evropi je redka in močno nazaduje. Po habitusu spominja na regrat, prepoznamo ga po gostih kosmičastih dlakah na steblu in listih.

 

Podobne vrste: avstrijski gadnjak (Scorzonera austriaca) - španski gadnjak (Scorzonera hispanica) - vzhodna kozja brada (Tragopogon orientalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti