Grbičasti dežnik (Macrolepiota mastoidea)

  • Domov
  • Grbičasti dežnik

Družina: kukmarke (Agaricaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 10-15 cm (višina), 8-12 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, sadovnjaki, travniki, obronki mejic, robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je sprva zvonast, z močno poudarjeno, rjavo grbico na vrhu, kasneje široko razprostrt, prav tako z veliko grbico na sredini, po zgornji strani belkast ali umazanorumenkast, posejan s temno rjavimi, kvadratastimi luskami, ki so zgoščene na sredini in ob grbinici (večinoma ne odpadejo v celoti), po robu mehak, pogosto obdan z ostanki ovojnice (veluma). Spodnja stran klobuka porasla z številnimi belimi lističi, ki rahlo izbočeni. Bet je dolg, pecljat, votel, pri dnu nekoliko odebeljen, večinoma belkast ali kremast, večinoma nad sredino z opnastim obročkom (ostanek ovojnice). Meso je belkasto, nežno, s prijetnim vonjem po lešnikih.

 

Posebnosti: zaradi izrazite grbice na vrhu mu ponekod pravijo tudi "seskasti" dežnik. Je dokaj kompleksen takson z nekaj podobnimi "malimi" vrstami, ki jih nekateri obravnavajo kot samostojne, spet drugi zgolj kot različice (Macrolepiota rickenii, M. affinis, M. prominens). Grbičasti dežnik je pogojno užiten, surov je zelo strupen!

 

Podobne vrste: poljski dežnik (Macrolepiota excoriata) - orjaški dežnik (Macrolepiota procera) - sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti