Zažetotrosni dežniček (Lepiota magnispora / Lepiota ventriosospora)

  • Domov
  • Zažetotrosni dežniček

Družina: kukmarke (Agaricaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-8 cm (višina), 4-9 cm (širina klobuka)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: senčni mešani ali listnati, predvsem bukovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je dežnikast. Klobuk je sprva stožčast do široko zvonast s skoraj odsekanim vrhom, kasneje se široko razpre, na sredini je rahlo izbočen ter intenzivno oranžno- do rdečerjav, gladek, s koncentrično poraslimi luskami, ki se proti robu klobuka redčijo, večji del klobuka je belkast ali rjavkast, ob robovih neizrazito kosmičasto nacefran (z ostanki zastirala). Spodnja stran klobuka je porasla s tankimi, belimi ali bledokremastimi lističi, na katerih je tudi trosovnica. Bet je v osrednjem in spodnjem delu luskasto kosmičast do nacefran (ostanki ovojnice), pecljat, enako širok po vsej dolžini (le pri dnu zelo rahlo odebeljen), belkast do okrastorjav, z ostanki rumenkastega obročka nekje na sredini. Meso je belo, z rahlo neprijetnim vonjem.

 

Posebnosti: večinoma uspeva pod drevesi in raste posamično ali v majhnih skupinicah. Vrsta je neužitna do šibko strupena!

 

Podobne vrste: obuti dežniček (Lepiota clypeolaria) - smrdljivi dežniček (Lepiota cristata) - beli dežniček (Lepiota alba).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti