Škrlatnordeča zajčica (Prenanthes purpurea)

  • Domov
  • Škrlatnordeča zajčica

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-150 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi (predvsem v gričevnatih predelih), čistine, gozdne poti

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu latasto razrasla, gola trajnica z belim mlečkom. Listi so podolgasto suličasti, večinoma enostavni ali pernato izjedeni, po robu razmaknjeno nazobčani ali plitvo nacepljeni, sinjezeleni, spodnji podaljšani v širok pecelj, zgornji sedeči, s srčastim dnom objemajo steblo. Koški so ozkovaljasti, v latastih socvetjih, kimasti, večinoma 5-cvetni, s škrlatnordečimi ali vijoličastimi, jezičastimi cvetovi. Ovojkovi listi večinoma v dveh ali treh redeh, zunanji so kratki, jajčastotrikotni, notranji so dolgi, ozko suličasti, na vrhu trikotno koničasti, goli. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirana čaša) iz enostavnih laskov.

 

Posebnosti: gozdna vrsta, ki se raztreseno pojavlja predvsem v svetlejših bukovih sestojih. Mladi listi so primerni za solate. Jezičasti cvetovi se med cvetenjem pogosto uvihajo, prav tako brazde pestičev, zato pogosto pride do samooprašitve.

 

Podobne vrste: navadni zajčji lapuh (Mycelis muralis) - trpežna ločika (Lactuca perennis) - nekatere vrste rodu lepnica (Silene).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti