Dvoletni dimek (Crepis biennis)

  • Domov
  • Dvoletni dimek

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-120 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: intenzivni travniki in pašniki, ruderalne površine, njive, pripotja, mejice, sadovnjaki, tudi ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, dokaj razrasla dvoletnica s pritlično listno rozeto, močno koreniko in belim mlečkom. Steblo je togo, brazdasto, gladko in golo, večinoma gosto olistano. Listi so podolgasto suličasti do črtalasti, pernato deljeni ali izjedeni (škrbinasti) v ozke, trikotne roglje (zgornji stebelni listi imajo večinoma od 0-4 rogljev), večinoma goli ali raztreseno štrlečedlakavi. Koški so dokaj veliki, v razraslih socvetjih, blagodehteči, tvorijo jih jezičasti rumeni cvetovi. Ovojkovi listi ozkosuličasti, po zunanji strani goli ali porasli z žlezastiomi dlakami, po notranji strani prileglo dolgodlakavi. Plod je ozko podolgovati orešek (rožka), ki ima 13-20 ozkih reber in na vrhu šopasto kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih, belih laskov.

 

Posebnosti: vrsta je značilnica za precej intenzivna travišča, ki se večkrat kosijo in dognojujejo. V prvem letu razvije bogato listno rozeto, ki močno spominja na listno rozeto pri regratu. Listi so primerni za različne jedi.

 

Podobne vrste: regratovolistni dimek (Crepis taraxacifolia) - mehurjasti dimek (Crepis vesicaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti