Smrdljivi mavrahovec (Phallus impudicus)

  • Domov
  • Smrdljivi mavrahovec

Družina: mavrahovčarke (Phallaceae)

Red: mavrahovčarci (Phallales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 8-20 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: različni gozdovi, mejice, med grmovjem

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: mlad trosnjak je obdan z gosto sluzjo, v celoti ovit z debelo, belo ovojnico, ki je kroglaste ali jajčaste oblike in se ob zorenju razpoči. Iz nje požene mavrahom podoben trosnjak s kapucasto stožčastim klobukom, ki je olivnorjave barve (s staranjem se razbarva in posuši, ostane le mrežasta struktura), močno sluzast, rebrasto naguban in mnogo krajši od beta. Ta je bel, krhek, spužvast in votel, v spodnjem delu obdan z ostanki ovojnice. Trosovnica se nahaja na rebrasti površini klobuka.

 

Posebnosti: gliva ima oster in zelo izrazit smrdljiv vonj po razpadajočem mesu ali iztrebkih, zavohamo jo že na nekaj metrov. Z zorenjem spor na klobuku, se namreč izločajo smrdljive snovi, ki privabljajo predvsem različne skupine dvokrilcev (Diptera), ki sesajo sluzasto snov s klobuka in na ta način poberejo tudi spore. Zaradi oblike trosnjaka, ki spominja na moški spolni organ, je rod dobil znanstveno ime Phallus. Še ko je v jajčastem ovoju, je gliva primerna za uživanje in je v nekaterih državah prava delikatesa, kasneje postane neužitna.

 

Podobne vrste: Hadrijanov mavrahovec (Phallus hadriani) - pasji klinček (Mutinus caninus) - veliki lovkar (Clathrus archeri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti