Rumenovenčna mraznica (Armillaria gallica)

  • Domov
  • Rumenovenčna mraznica

Družina: širokolistarke (Physalacriaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 6-15 cm (višina), 3-10 cm (širina klobuka)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: mešani in listnati gozdovi, predvsem bukovi sestoji

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je sprva polkrožen, kupolast, kasneje se razpre in je dežnikast, rahlo koničast ali sploščen, večinoma rumeno- ali rdečerjav, gosto porasel z rjavkastimi, vlaknatimi luskami (zato navidezno dlakav), ki so koncentrično razvrščene (s staranjem izginjajo), rob klobuka je pri mladih trosnjakih spodvihan, kasneje se zravna. Spodnja stran klobuka s trosovnico je gosto porasla z belimi, kasneje rjavkastimi lističi, predvsem v mladosti so pokriti z belo kopreno, ki pokriva tudi zgornji del beta. Ta je kijast, v spodnjem delu čebulasto razširjen, sprva belkast, kasneje rjavkast ali olivnorjav, z opnastim, belim ali rumenkastim obročkom in številnimi luskami ter rumenimi ali oranžnimi prečnimi kosmičastimi grebenčki. Meso je rjavkasto, s prijetnim vonjem.

 

Posebnosti: raziskave so pokazale, da gre pri evropskem taksonu za več (5) različnih vrst, ki se razlikujejo od severnoameriških, ki so prav tako razpadle na več vrst. Mednje sodi tudi največji znan organizem na svetu (Michiganska goba, "humungous fungus"), katere micelij se razteza na površini več kot 15 ha, domnevno tehta 400 ton in je star okrog 2.500 let. Pri nas se razrašča predvsem na gozdnih tleh in pogosto tvori skupinske trosnjake. Gliva je sicer pogojno užitna, vendar jo je treba dlje časa kuhati. Rod mraznic (Armillaria spp.) pogosto obravnavajo kot ene hujših parazitskih gliv.

 

Podobne vrste: črnomekinasta mraznica (Armillaria ostoyae) - severnjaška mraznica (Armillaria borealis) - čebulasta mraznica (Armillaria cepistipes) - sivorumena mraznica (Armillaria mellea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti