Uhata škržolica (Pilosella lactucella / Hieracium lactucella)

  • Domov
  • Uhata škržolica

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-30 cm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: predvsem sončna, razgaljena mesta, obronki listnatih gozdov, suhi travniki, pripotja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, sinjezelena, rozetasta trajnica z dolgimi, plazečimi, nadzemnimi pritlikami ter belim mlečkom. Pritlike so navadno nad 10 cm dolge, štrlečedlakave, enakomerno porasle z listi, ki so proti koncu poganjka čedalje večji (!). Listi so podolgasto črtalasti ali ozkosuličasti, po obeh straneh sinjezeleni (mnogokrat rdečkasti) in na redko porasli z dolgimi, enostavnimi ščetinami. Steblo je pokončno, golo ali štrlečedlakavo, neolistano, na vrhu z 1-3 koški. Ti so nekje 1.5-2 cm veliki, sestavljeni iz rumenih jezičastih cvetov. Ovojkovi listi koška so ozkosuličasti, z gladkim robom, porasli z enostavnimi, štrlečimi laski in črnožlezastimi dlakami. Plod je črnorjav, rebrast orešek (rožka - ahena), ki ima na vrhu kodeljico (reducirana čaša) iz enostavnih, belih laskov, plodovi so združeni v regratu podobno "lučko" (soplodje).

 

Posebnosti: rastlina se gosto razrašča po tleh s pritlikami in pogosto onemogoča rast drugih rastlin, zato lahko mestoma tvori goste, homogene sestoje.

 

Podobne vrste: Bauhinova škržolica (Pilosella bauhini) - dolgodlakava škržolica (Pilosella officinarum) - florentinska škržolica (Pilosella piloselloides).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti