Bleščeči šipek (Rosa blondeana / Rosa nitidula)

  • Domov
  • Bleščeči šipek

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 1-3 m

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: mejice, grmovnata mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: precej razrasel grm. Večletni poganjki so večinoma lokasti, šibasti, goli, raztreseno porasli s krepkimi, srpastimi, pri dnu razširjenimi trni. Listi so sestavljeni iz sedmih jajčastih, sedečih lističev, ki so po robu 2-krat ostro nazobčani (ob večjem zobcu sta manjša, obstranska zobca), večinoma goli, brez žleznih laskov ali kvečjemu z redkimi žlezami po spodnji strani žil. Cvetni peclji so raztreseno porasli s pecljatimi žlezami, bleščeči. Cvetovi so 3-5 cm široki, rožnati, bledorožnati ali beli, blagodehteči, s številnimi prašniki in pestiči, katerih brazde so razvrščene v kompakten stebriček. Vsaj nekateri čašni listi so pri dnu pernato nacepljeni ali deljeni, njihovi segmenti so po robu žlezasti, po odcvetu navzdol štrleči, kmalu odpadejo. Plod je sočen, (oranžno)rdeč, jajčast ali hruškast birni orešek s številnimi, dlakavimi semeni.

 

Posebnosti: vrsta je zelo podobna navadnemu šipku (Rosa canina), od katerega pa se dobro loči po žlezastodlakavih cvetnih/plodnih pecljih. Plodovi vsebujejo veliko vitamina C, zato ga pogosto nabirajo za čaje, marmelade, sokove in zdravilne napitke.

 

Podobne vrste: nepravi šipek (Rosa subcanina) - navadni šipek (Rosa canina) - Jundzilijev šipek (Rosa jundzillii) - topolistni šipek (Rosa obtusifolia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti