Njivni šipek (Rosa arvensis)

  • Domov
  • Njivni šipek

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-100 cm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: mejice, grmovnata področja, obronki njiv in vinogradov, opuščena mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: precej razrasel, pokončen, plazeč ali vzpenjajoč se grm. Večletni poganjki so večinoma goli, porasli s krepkimi, ukrivljenimi trni. Listi so sestavljeni iz 3-7 jajčastih, sedečih lističev, ki so po robu enkrat ostro nazobčani, po zgornji strani večinoma temnozeleni in bleščeči, po spodnji strani sivkastozeleni, po obeh straneh goli. Cvetni peclji so goli, precej dolgi. Cvetovi so 2-4 cm široki, večinoma beli, blagodehteči, s številnimi prašniki in pestiči, katerih vratovi so združeni v pecljat stebriček (vratovi so goli). Čašni listi so enostavni, celi, goli, po odcvetu navzdol štrleči, kmalu odpadejo. Plod je sočen, rdeč, gladek, okroglast ali jajčast birni orešek s številnimi, dlakavimi semeni.

 

Posebnosti: včasih ga gojijo kot okrasno rastlino, predvsem po zidovju, skalovju in starih vrtovih, znani so tudi križanci z drugimi vrstami šipkov. Plodovi so bogata zaloga vitaminov, karotenoidov in antioksidantov.

 

Podobne vrste: poljski šipek (Rosa agrestis) - vednozeleni šipek (Rosa sempervirens) - bodičasti šipek (Rosa pimpinellifolia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti