Četveropika rumenokrilka (Lithosia quadra)

  • Domov
  • Četveropika rumenokrilka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Arctiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-55 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: senčni gozdovi, predvsem s hrastovimi sestoji, mejice, tudi ob hišah in v parkih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: krila so podolgasta, v mirovanju zložena čez zadek in se prekrivajo. Sprednja krila so po zgornji strani sivkasta, na bazalnem delu izrazito ali rahlo oranžno/rumeno obarvana in s črnim zunanjim robom, na konicah so temnosive, v osrednjem delu svetlosive (med obema deloma je kontrasten prehod). Zadnja krila so precej široka, po zgornjem obrobnem delu sivkasta, sicer bledorumenkasta. Tipalnice so črtalaste, dolge, črne. Tudi noge so črne. Oprsje je enako oranžno kot bazalni del kril, glava je temnosiva ali črna.

 

Samica: po obarvanosti se precej razlikuje od samca. Krila so v osnovi intenzivno- ali bledorumena, s parom črnih pik na sprednjih krilih (ena pika je na sredini zunanjega roba, druga pika je v sredini kril). Ko so krila zložena, se marginalni piki zlijeta v veliko temno piko. Glava in oprsje sta rumena, oči so velike, črne. Tipalnice so zelo tanke, temne.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je večinoma nočno aktivna, odrasli letajo nekje od julija do septembra. Gosenice so temne, po zgornji strani svetlo rumenkasto pasaste, vzdolž roba hrbta potekajo pari oranžnih ali rumenih bradavic, porasle so z dolgimi, ščetinastimi dlakami. Hranijo se v glavnem z različnimi lišaji in algami, ki jih najdejo po drevju.

 

Podobne vrste: črnopika kockarka (Cybosia mesomella) - rumenjakasta lišajka (Eilema sororcula) - sploščena lišajka (Eilema depressa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti