Belolisa medvedka (Arctia villica)

  • Domov
  • Belolisa medvedka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Arctiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 45-60 mm (razpon kril)

Razširjenost: nezadostno poznana

Življenjski prostor: različni gozdovi, mejice, parki, sadovnjaki, tudi ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznaven, gostodlakav metulj. Sprednja krila so žametno črna z velikimi, ovalnimi, trikotnimi ali okroglimi belimi lisami. Zadnja krila so oranžnorumena, posejana s črnimi pikami in lisami, na konicah s širokim, črnim robom v katerem so rumene pike. Glava in oprsje sta črna (boki so belo obrobljeni), zadek se preliva iz oranžnorumene v rdečo, na sredini vsakega segmenta je črna lisa. Spodnja stran kril je podobna zgornji, le da so robovi široko rdeče obrobljeni, tudi zadek je rdeč s črnimi vzorci.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni (samice se lahko pojavljajo tudi čez dan) od maja do junija (zvečer jih privablja luč). Vrsta je pogostejša v toplejših, zahodnih predelih Slovenije. Gosenice so črnorjavo pasaste, gosto porasle s šopi ščetinastih dlak, glava in panožice so rdeče. Hranijo se z listi različnih rastlin, kot so rman, jagodnjak, trpotec, mrtva kopriva. Goseničine dlake so lomljive in lahko povzročijo hude kožne alergije!

 

Podobne vrste: pisana medvedka (Arctia caja) - gozdna lepokrilka (Callimorpha dominula) - črtasti medvedek (Euplagia quadripunctaria).




    Fotografije