Belopikasti peresničar* (Amblyptilia punctidactyla)

  • Domov
  • Belopikasti peresničar*

Družina: peresničarji (Pterophoridae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-23 mm

Razširjenost: lokalno do redko (?)

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, parki, vrtovi, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so deljena in značilno peresasto nacefrana. Sprednja krila so pri konicah razširjena in plitvo izjedena, sivorjavo marmorirana, s temnejšimi trikotnimi vzorci na konicah in serijo belih pik na zunanjem robu. Zadnja krila so deljena v tri segmente, ki so fino peresasto dlakavi. Obarvanost kril je variabilna. Telo je prav tako sivorjavo in belo marmorirano, zadek se proti koncu nekoliko razširi. Noge so dolge, svetlo-temno pasaste, na členkih s pari nitastih izrastkov.

 

Obnašanje in razvoj: metulji so okorni letalci, večinoma ne poletijo daleč. So nočno aktivni in se čez dan se skrivajo med nizkim rastlinjem ali ždijo pritajeni na lubju dreves. Pojavljajo se v dveh generacijah, prva se pojavi julija, druga nekje v septembru in prezimi. Gosenice so rumenkaste ali zelenkaste, porasle s šopi togih ščetin. Hranijo se predvsem z listi in mladimi poganjki različnih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisani peresničar* (Amblyptilia acanthadactyla) - rjavokrili peresničar* (Crombrugghia distans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti