Gozdna škržolica (Hieracium murorum)

  • Domov
  • Gozdna škržolica

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-60 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: nekoliko manj vlažni, senčni gozdovi, parki, gozdni obronki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, dlakava trajnica s kratko, krepko koreniko in belim mlečkom. Pritlični listi so dolgopecljati, v navidezni rozeti, v obrisu podolgastosuličasti, po robu grobo nazobčani ali nacepljeni v roglje, dlakavi, temnozeleni, z ravnim ali rahlo puščičastim dnom, stebelni list je večinoma le en sam (redkje dva), sedeč, suličast, po robu nazobčan ali nacepljen, mnogo manjši od pritličnih listov. Koškov je malo, so na dolgih pecljih in v delno razvejanem, ovršnem socvetju. Steblo v zgornjem delu in cvetni peclji so porasli s črnimi, žleznimi, enostavnimi laski, prav tako ovojkovi listi, ki so ozkočrtalasti, nameščeni v dveh redeh (notranji so daljši in ožji od zunanjih). Plod je črnorjav orešek (rožka), ki ima na vrhu lasasto kodeljico (reducirani čašni listi).

 

Posebnosti: vrsta tvori taksonomski kompleks z mnogimi podvrstami in križanci. Mladi listi so primerni za solate in prikuhe.

 

Podobne vrste: razcepljena škržolica (Hieracium bifidum) - nacepljenolistna škržolica (Hieracium incisum) - gladkostebelna škržolica (Hieracium vulgatum) - pegasta škržolica (Hieracium maculatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti