Savojska škržolica (Hieracium sabaudum / Hieracium boreale)

  • Domov
  • Savojska škržolica

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-150 cm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, predvsem bukovi, gozdni robovi in čistine, predvsem v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, gosto (nad 20 listov, med seboj so zbližani) ali redko (do 20 listov, med seboj so odmaknjeni) olistana trajnica z belim mlečkom in brez pritlične listne rozete. Stebelni listi se proti vrhu stebla postopno manjšajo, so podolgasto suličasti do jajčasti, celorobi ali neenakomerno grobo nazobčani, dlakavi, sedeči, proti dnu zoženi ali z rahlo srčastim dnom. Koški so združeni v podaljšano latasto socvetje ali izraščajo iz zalistnih, dolgopecljatih socvetij, živorumeni, razviti so le jezičasti cvetovi. Ovojkovi listi, ki obdajajo koške, ozkojajčasti, topi, nameščeni v več redeh, zunanji so mnogo krajši od notranjih, pogosto črnikasti in na redko porasli z žlezastimi in nežlezastimi laski. Plod je temnorjav orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih, belih laskov.

 

Posebnosti: dokaj variabilna vrsta z mnogimi podvrstami, katerih razširjenost je slabo poznana. Cveti dokaj pozno, od avgusta do začetka oktobra.

 

Podobne vrste: gladka škržolica (Hieracium laevigatum) - širokolistna škržolica (Hieracium latifolium) - grozdasta škržolica (Hieracium racemosum) - kobulasta škržolica (Hieracium umbellatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti