Talni lijakar* (Coelotes sp.)

  • Domov
  • Talni lijakar*

Družina: lijakarji (Agelenidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 9-12 mm (samica), 6-9 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno, slabo poznana

Življenjski prostor: senčni gozdovi, pod kamni, vejami in debli

Ogroženost vrste: vrste verjetno niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gre za dokaj robustne črno- do sivoorjavo obarvane pajke z močnimi helicerami in precej velikim, jajčastim zadkom, ki jih je zelo telo določiti brez natančnejše analize spolnih organov. Samec in samica sta po obarvanosti in obliki podobna. Glavoprsje je nekoliko ščitasto, rahlo sploščeno z vrha, ob straneh rahlo razširjeno, bleščeče, skoraj golo, temnorjavo. Na zadku so svetlejši vzorci na temnejši podlagi, ki večinoma spominjajo na prečne črte ali lise, ki se med seboj lahko zlijejo. Dobro vidne so tudi veččlenaste predilne bradavice. Noge so dokaj krepke, srednje dolge.

 

Obnašanje in razvoj: to so talni pajki, ki živijo skrito v gozdnih tleh, pod odmrlimi drevesi, vejami, listjem ali kamni, kjer si izkopljejo nekaj cm dolg rov, na koncu katerega je manjša votlinica v kateri prežijo na plen. Prehod do bivališča pogosto na gosto obdajo z lijasto oblikovano mrežo, ki se pred vhodom nekoliko razširi. Svoj plen zaznavajo z nitmi, ki so povezane z zunanjim delom mreže. Ko začutijo plen, naglo planejo iz bivališča, ga napadejo in ga ohromijo z ugrizom. Šele ko plen zaradi strupa otrpne, ga zvlečejo v rov. Dvorjenje poteka pred samičinim rovom, samec mora pri tem biti previden, da ga samica ne upleni. Po parjenju samica odloži kokon v svoje bivališče, kjer ga varuje. Ko se izležejo mladiči, jih samica nekaj časa celo krmi. Pri zadnji generaciji je večinoma že popolnoma izčrpana in pogine, s tem postane tudi obrok za mlade pajke.

 

Vrste (*neuveljavljeno ime), ki se morda v regiji pojavljajo: Coelotes atropos - Coelotes terrestris - Coelotes solitarius.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti