Temna veslavka* (Hesperocorixa linnaei)

  • Domov
  • Temna veslavka*

Družina: veslavke (Corixidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: manjše stoječe vode, mrtvice, mlake, ribniki, vodni jarki

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, čolničasto (hidrodinamično), precej temno. Glava je zelo široka in ozka, z velikimi rdečerjavimi očmi in rumenkastim "čelnim" delom. Oprsje (pronotum) je temno, večinoma s 6 prečnimi, ozkimi, rumenkastimi linijami. Prednji del kril (clavus) je izrazit, precej velik, ozkotrikoten, temen in fino, svetlo prečno progast. Tudi krila so temna in svetlo prečno progasta, proge potekajo vse do konic usnjatega dela kril (corium). Noge so svetle, sprednje noge imajo zelo povečan, plavalni prednji del (pala), srednje noge so dolge in precej vitke, zadnje noge so po notranji strani stopalc porasle s plavalnimi dlačicami.

 

Obnašanje in razvoj: rastlinojeda vodna stenica, ki plava s trebušno stranjo obrnjeno navzdol (zato jo zlahka ločimo od podobnih hrbtoplovk (Notonecta)). Prehranjuje se z algami in rastlinskim dendritom, odrasli so aktivni že v zgodnji pomladi. Samice jajčeca pritrdijo na liste vodnih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasta veslavka* (Hesperocorixa sahlbergi)mala veslavka* (Hesperocorixa castanea- druge vrste iz rodu Sigara in Corixa.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti