Lepa glagolka, zlati V (Autographa pulchrina)

  • Domov
  • Lepa glagolka, zlati V

Družina: sovke (Noctuidae: Plusiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-40 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: gozodovi, gozdni robovi, obrežja voda, mejice, grmičevja, parki, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velika sovka s trikotno zloženimi krili v mirovanju. Prednja krila so žametno rdeče- ali temnorjavo pisana z rahlo vijoličastim leskom in izrazitejšo osrednjo, temno liso, ki spominja na manjšega metulja (kokljico) ali zastor. Na robu te lise sta dve bleščeči, srebrnobeli lisi, manjša je okroglasta, večja je v obliki črke V (včasih se zlijeta v grški črki gama podobni lisi). Submarginalni del kril je nekoliko svetlejši s temnejšim, valovitim pasom. Zadnja krila so sivorjava, z rumenkastim prečnim pasom v spodnjem delu. Telo je žametno rjavo z oranžnimi šopi dlačic, oprsje je krepko, s štrlečimi dlakami v obliki sedla.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v mraku in ponoči, aktivni so od junija do julija, redkeje do avgusta ali celo do sredine jeseni. Gosenica je svetlozelena, z rumenkasto bočno črto, porasla je z redkimi ščetinami in ima zeleno glavo, ki ima ob straneh črno linijo. Hrani se z različnimi rastlinami, večinoma z večjimi zelnatimi trajnicami.

 

Podobne vrste: gamasta glagolka (Autographa gamma) - jotasta glagolka (Autographa jota) - bakrasta zlatninarka (Chrysodeixis chalcites) - grivasta bogatica (Trichoplusia ni).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti