Navadna čebeljelika trepetavka* (Brachypalpus valgus)

  • Domov
  • Navadna čebeljelika trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Xylotini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-15 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, robovi gozdov, mejice,

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velika, čebeljelika trepetavka. Telo je temno, gosto poraslo s kratkimi, rumenorjavimi, ščetinastimi dlačicami. Oči so dokaj velike, temne (pri samcih se stikajo, pri samicah so razmaknjene). Prednji del glave je svetel ali sivkastobel, bleščeč. Tipalnice so temne, rahlo betičaste. Oprsje (pronotum) je bleščeče bronasto, neizrazito pasasto, v osrednjem delu gladko in večinoma golo, ob robovih gosto dlakavo. Zadek je črn, s širokimi segmenti, ki so ob robovih ščetinastodlakavi. Krila so rahlo temna, z okrepljenimi žilami in temno lisasto linijo v osrednjem delu. Noge so temne, med členki nekoliko rjavkasta, zadnja stegenca so nekoliko odebeljena, zadnje goleni imajo na notranji strani široko trnato izboklino.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki z obarvanostjo in delno tudi načinom leta posnemajo čebele (Apis), vendar nimajo žela. Pogosto posedajo na sončnih in toplih mestih, aktivni so že od zgodnje spomladi vse do junija ali še pozneje. Ličinke živijo v vlažnih mestih in v trohnečih deblih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gozdna čebeljelika trepetavka* (Brachypalpus laphriformis) - rumenkasta čebeljelika trepetavka* (Brachypalpus chrysites).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti