Rjavi drsalec* (Gerris thoracicus)

  • Domov
  • Rjavi drsalec*

Družina: vodni drsalci (Gerridae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: bistri, počasi tekoči potoki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ozko podolgovato (aerodinamično), rdeče- do sivorjavo obarvano, s prepoznavno oranžnorjavo liso na oprsju (toraks). Glava je drobna, koničasta, oči so dokaj velike, s srebrnkastim leskom. Tipalnice (antene) so rumenorjavkaste, s temnejšimi končnimi členki. Oprsje je podaljšano, ščitasto, sivorjavo, skoraj gladko, z rumenorjavo ali oranžno liso na koničastem delu, ob straneh bleščeče belkasto. Krila so podolgasta, rjava, z razločnimi žilami, nekje do 2/3 tako dolge kot zadek, ki je rjavkast, po zunanjih robovih (koneksivum) oranžen ali rumenkast. Prednje noge so mnogo krajše od zadnjih dveh parov, namenjene grabljenju plena, stegenca so temna, po zgornji strani z rumenorjavo črto.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je pogostejša v osrednji in zahodni Sloveniji (Ljubljansko barje, Cerkniško polje), podatkov o pojavljanju v SV Sloveniji praktično ni. Odrasli osebki imajo podoben življenjski slog kot ostali drsalci (Gerridae). So plenilci na vodni gladini, občasno se hranijo tudi s poginulimi žuželkami, ki plavajo na vodni površini.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenoprsi drsalec (Gerris costae) - jezerski drsalec (Gerris lacustris) - drsalec (Gerris lateralis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti