Velika tulčarica* (Phryganea grandis)

  • Domov
  • Velika tulčarica*

Družina: tulčarice* (Phryganeidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-28 mm

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: mrtvice, vodni jarki, manjše mlake, plitve stoječe vode z vodnim rastlinjem

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodijo med največje evropske mladoletnice. Krila so rjava ali sivorjava, večinoma s temnejšimi in svetlimi lisami (pri samicah z izrazito vzdolžno progo), razločno žilnata, v mirovanju strehasto zložena, na konicah poševno trikotno razširjena ter ozko pasasto obrobljena. Zadnja krila so večinoma enovito sivkastorjava. Tipalnice so precej dolge, rjave, drobnočlenaste.

 

Ličinka (z opisom tulca): ličinka je v zadnjih fazah razvoja lahko zelo velika (10-40 mm). Glava je precej velika, okrepljena, rumenkasta, z dvema daljšima, stranskima progama in krajšo osrednjo progo. Prvi členek oprsja (pronotum) je prav tako okrepljen, rumenkast in temno obrobljen, ostala dva členka sta večinoma mehka (le delno okrepljena), rumenozelenkasta, vsi so porasli s šopi togih ščetin. Zadek je mehek, na prvem členku zadka so grbice na bočnih in hrbtni strani, vzdolž zadka se nahajajo škržni filamenti. Prednje noge so rumenkaste, krepke, grabilne, druga para nog sta daljša in vitkejša.

Tulec je večinoma je zgrajen iz enako velikih, ozko kvadratastih koščkov rastlin, ki so spiralno nameščeni tesno drug ob drugem, v dolžino meri 1-4 cm in je skoraj v celoti enakomerno širok, raven.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od aprila do avgusta. Zadržujejo se na podrasti ali pod listi dreves blizu voda. Ličinke živijo med vodnim rastlinjem, kjer plenijo manjše vodne živali, kot so manjši vodni polži, žuželke in občasno z manjšimi sovrstnicami, včasih tudi z rastlinskim drobirjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvopikčasta tulčarica* (Phryganea bipunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti