Rjava žrelasta pijavka* (Erpobdella testacea)

  • Domov
  • Rjava žrelasta pijavka*

Družina: žrelaste pijavke* (Erpobdellidae)

Red: žrelaste pijavke (Rhynchobdellida)

Razred: sedlaši (Clitellata)

Velikost: 4-7 cm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: mrtvice, manjše stoječe vode, kot so kanali in vodni jarki z bogato vodno vegetacijo, počasi tekoči potoki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je sestavljeno iz zelo ozkih kolobarjev, rahlo sploščeno s hrbtno-trebušne strani, v zadnjem delu nekoliko ostreje obrobljeno, večinoma enotno rjavo (rdečerjavo), po bočni strani rahlo svetlejše, brez izrazitih pik ali črtic. Končni prisesek je večji kot sprednji, ki je bledo prosojen. Glava je drobna, na sprednjem, svetlejšem delu so skoraj v eni liniji 4 pikčaste oči, po en par oči pa je nameščen lateralno (obstransko) za njimi.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so plenilci in se večinoma prehranjujejo drobnimi vodnimi nevretenčarji kot so ličinke dvokrilcev, tubifeksi in manjši vodni raki (postranice, vodni oslički). Imajo dobro razvito mišičasto žrelo, s pomočjo katerega uplenijo svojo žrtev. Pogosto se prehranjujejo tudi na mrhovini, pri čemer s pomočjo žrela odžirajo koščke odmrlega organizma. Spolno zreli osebki so dvospolniki (hermafroditi). Vrsta je zelo tolerantna na evtrofizacijo voda, pogosto jo najdemo v večjem številu med vodnim rastlinjem, kot sta vodna kuga (Elodea sp.) in žabji las (Callitriche sp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikasta žrelasta pijavka* (Erpobdella punctata) - severna žrelasta pijavka* (Erpobdella vilnensis) - osmerooka žrelasta pijavka* (Erpobdella octoculata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti