Rathkov marogasti kočič* (Trachelipus rathkii)

  • Domov
  • Rathkov marogasti kočič*

Družina: marogasti kočiči (Trachelipodidae)

Red: enakonožni raki (Isopoda)

Razred: višji raki (Malacostraca)

Velikost: 10-15 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažni gozdovi, suhi travniki, gozdni robovi, močvirni predeli; pod raznim materialom

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je sploščeno, "ščitasto", v obrisu ovalno, segmentirano, večinoma sivo ali temnorjavo z rdečerjavimi in svetlejšimi lisami (obarvanost zelo variira, lise so lahko tudi oranžne, obstajajo zelo temni, skoraj črni osebki). Segment glave je manjši od ostalih, na njem so maločlenaste, dokaj dolge tipalnice. Sprednji segmenti so dokaj široki, proti robu rahlo koničasto ukrivljeni, z valovitim spodnjim robom, po površini hrapavi, segmenti na zadnjem delu so manjši, predvsem tisti na zadku so ob robovih izraziteje koničasti. Ob zunanjem robu poteka na obeh straneh svetla, prekinjena črta (pogosto sta dve), ob kateri so na obeh straneh najpogosteje rdečerjave, paličaste lise. Samice so v povprečju nekoliko svetlejše od samcev, prepoznamo jih tudi po tem, da na spodnji strani ob zadnjih nogah nosijo skupke jajčec.

Vrste iz rodu Trachelipus so med seboj precej podobne in se pojavljajo večinoma lokalno do regionalno, kar nekaj je tudi endemičnih vrst.

 

Obnašanje in razvoj: čez dan se skrivajo v temnih medprostorih pod odmrlim lubjem, pod kamni, odpadlim listjem in drugim materialom. Po nekaterih podatkih lahko preživijo tudi več kot 2 meseca v vodi, čeprav so živali prilagojene na življenje na suhem. Prehranjujejo se s trohnečim lesom, organskim drobirjem in razpadajočimi listi. Ob nevarnosti se s telesom stisnejo ob podlago. Samice v povprečju znesejo 40 do 60 jajčec.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): oranžnokrpi marogasti kočič* (Trachelipus ratzeburgii) - temni marogasti kočič* (Trachelipus nodulosus) - prašiček (Porcellio spinicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti