Rumenolisa kosmata trepetavka* (Dasysyrphus venustus)

  • Domov
  • Rumenolisa kosmata trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, gozdne čistine, gozdni obronki, okrasni vrtovi, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velike trepetavke. Glava je v sprednjem delu rumenkasta z vzdolžno temno črto, na temenu pogosto s svetlimi dlakami. Oči so precej velike, dlakave, rdečerjave (pri samcih so zbližane, pri samicah so razmaknjene). Tipalnice so v spodnjem delu betičaste, na vrhu nitaste, oranžne in temne. Oprsje je bleščeče bakrenorjavo, dlakavo. Ščitek (scutellum) je rumenorjav ali temnejši, dlakav. Krila so prosojna, z ozko, dolgo, pterostigmo (obarvano žilno okence), ki je pri samcih črna, pri samicah rumenkasta. Zadek je bleščeče črn, na sprednjem delu s tremi pari "vejicatih" ali polmesečastih rumenih lis, ki segajo do robov segmentov in se v hrbtišču ukrivijo navzgor. Zadnji segmenti zadka so večinoma rumeno obrobljeni. Noge so rumene ali oranžne, bazalni del je pogosto temnejši, stegenca zadnjih nog imajo pogosto na sredini črn pas.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih, toplih dneh od aprila do junija oz. julija. V glavnem letajo od cveta do cveta in se hranijo z nektarjem, ali posedajo na večjih listih. Tako kot mnoge trepetavke, tudi ta vrsta lahko lebdi v zraku. Ličinke plenijo listne uši (Aphidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): beločrta kosmata trepetavka* (Dasysyrphus albostriatus) - rumena polmesečasta trepetavka (Scaeva selenitica) - navadna lunolisa trepetavka* (Eupeodes luniger).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti