Orjaški košeninar (Tipula (Acutipula) maxima)

  • Domov
  • Orjaški košeninar

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-40 mm (telo)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: ob stoječih in tekočih vodah, predvsem v visoki obrežni vegetaciji, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodijo med naše največje košeninarje (Tipulidae) z razponom nog tudi nad 10 cm. Prepoznavni so tudi po zelo "pisanih" krilih. Glava je sivkasta, pogosto s temno črto, ozka, z velikimi očmi, ki so precej zbližane, očesca (oceli) niso razvita. Tipalnice so temne. Zgornji del oprsja (prescutum) je siv, z osrednjim temnim "V- šivom" med posameznimi segmenti oprsja. Zadek je sivkast, s širokim, kremastim vzdolžnim pasom ter kratkimi, prečnimi črtami ob robovih segmentov. Pri samici je zadek koničasto podaljšan v rdečerjav ovipozitor (leglica). Pri samcih je zadek topo zaobljen in rahlo zadebeljen, sivkast, s kratkimi izrastki. Krila so izrazito pisana, s tremi trikotnimi, temnimi lisami ob zgornjem robu ter manj izrazitima sivkastima lisama v spodnjem delu. Noge so zelo dolge, rumenkaste ali oranžne, z izraziteje črno obarvanimi podkolenskimi deli, zato dvobarvne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so večinoma aktivni od maja do julija in se večinoma zadržujejo v vlažnih predelih, pogosto tik ob vodah. Čez dan počivajo v senčni podrasti ali pod listjem in so okorni letalci. Ličinke so do 5 cm velike, valjaste, z značilno obrazno masko in kratkimi izrastki na zadku. Razvijajo se v stoječih ali počasi tekočih vodah, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom. Druga generacija navadno prezimi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnopiki košeninar* (Tipula fulvipennis) - svetloprogi košeninar* (Tipula lateralis) - progasti košeninar* (Tipula vittata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti