Galski talni rakovičar* (Xysticus gallicus)

  • Domov
  • Galski talni rakovičar*

Družina: rakovičarji (Thomisidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6.5-11.5 mm (samica); 4.5-8 mm (samec)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, odprta, nekoliko kamnita mesta, med podrastjo, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej velika, kompaktna, večinoma rjavo obarvana. Glavoprsje (prosoma) je rjavo, ob straneh nekoliko zaokroženo, s širokim osrednjim pasom, na katerem sta v zadnjem delu dve črni piki ob katerih je svetla lisa. Oči so razvrščene v dveh redeh po štiri na prednjem delu glave. Zadek (opistosoma) je precej velik, "vrečasto" napihnjen, ob straneh vzdolžno naguban, temnorjav, z neizrazito osrednjo risbo in serijo petih jamic (vzorec lahko variira). Noge so krepke, bolj ali manj enovito rjave, črno pikčaste.

 

Samec: manjši od samice in pretežno črn. Na glavoprsju je večinoma bela lisa v obliki črke V. Zadek je precej temen, z osrednjo risbo, ki jo tvorijo prečne, belkaste črte. Noge so precej temne, predvsem bazalni členki.

 

Obnašanje in razvoj: je pretežno talna vrsta, ki pa se pojavlja tudi v podrasti in na listju dreves. Odrasli so aktivni nekje od aprila do julija. Plen lovijo iz zasede. Parjenje in razvoj podobno kot pri ostalih vrstah rodu Xysticus.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni talni rakovičar* (Xysticus bifasciatus) - močvirski talni rakovičar* (Xysticus ulmi) - rdečerjavi talni rakovičar* (Xysticus lanio).




    Fotografije