Ploska strgalnica* (Radula complanata)

  • Domov
  • Ploska strgalnica*

Družina: strgalnice* (Radulaceae)

Red: strgalniki* (Radulales) / drevničevci* (Porellales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 5-15 cm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: debla listavcev, predvsem v gozdovih in parkih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: steljka je rumenozelena in se plosko, radiarno razrašča po podlagi. Lističi na zgornji strani so dvokrpi, zgornja krpa je jajčasta do skoraj okrogla, gladka, krpe se med delno prekrivajo (kot strešniki), večinoma so celorobe, pogosto z drobnimi zarodnimi brstiči (gemule), zato so navidezno nazobčane. Spodnja krpa lističev je mnogo manjša in uvihana pod zgornjo (vidno le, če rastlino odtrgamo in pogledamo pod lupo). Amfigastriji (trebušno nameščeni lističi) niso razviti. Ženski arhegoniji (spolni organi) se razvijejo na končnih delih steljk in so skriti med listnimi krpami, ki so cevasto preobliovane. Moški anteridiji (spolni organi) so drobni in se razvijejo v pazduhah lističev. Sporogon (tvorba s sporami) je rjavkast in se nahaja na svetlem, pecljatem nosilcu (seta) in se ob zrelosti zvezdasto razdeli na štiri dele.

 

Posebnosti: epifitska vrsta, ki je zelo pogosta predvsem na drevesih z bolj gladkim lubjem in se podobno kot lišaji koncentrično razrašča po deblu. Vsebuje tudi oljna telesca, ki imajo rahel vonj, če del rastline zmečkamo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Lindenbergova strgalnica* (Radula lindenbergiana) - vrste iz rodu Calypogeia, Frullania in Porella.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti