Vilasta luskavka* (Frullania dilatata)

  • Domov
  • Vilasta luskavka*

Družina: luskavke* (Frullaniaceae)

Red: drevničevci* (Porellales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 5-15 cm (premer); 1-2 mm (širina steljke)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem na deblih dreves, redkeje po skalah; različni gozdovi in parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) se plosko razrašča po podlagi (večinoma deblih), velikokrat se posamična stebelca vilasto razcepijo. Steljka je kompaktna, večinoma črno- do rjavordeča ali temno zelena, neenakomerno vilasto razvejana. Lističi so luskasti, dvojni: zgornji lističi so skoraj okrogli, pri vrhu rahlo koničasti in se plosko, delno prekrivajo, na spodnji strani z vrčasto oblikovano krpo (amfigastrij, ki zadržuje vodo), spodnji lističi so manjši, nacepljeni, prilegli ob poganjek. Ženski spolni organi (arhegoniji) se nahajajo v periantu oblikovani tvorbi na koncu steljke, ki je ploska in bradavičasta, moški spolni organi (anteridiji) se razvijejo v pazduhah lističev. Sporogon (trosonosna tvorba) je pecljat in se ob zrelosti zvezdasto razpoči na štiri dele.

 

Posebnosti: celice v lističih vsebujejo 3 do 4 oljna telesca (če zmečkamo rastlino, zaznamo rahel vonj). Vrsta je zelo variabilna po razrasti in po obarvanosti. Na področjih z onesnaženim zrakom večinoma hitro izgine (bioindikator), zato je v nekaterih delih Evrope močno nazadovala.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): tamariševa luskavka* (Frullania tamarisci) - krhkolistna luskavka* (Frullania fragilifolia) - vrste iz rodu Porella in Radula.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti