Osja glavnikarica (Ctenophora flaveolata)

  • Domov
  • Osja glavnikarica

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-25 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi s starimi, podrtimi drevesi, stari sadovnjaki, parki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Samica: po obarvanosti in obliki je podobna osam (mimikrija!). Glava je črna, s prav tako črnimi, velikimi očmi. Tipalnice so kratke, oranžne, drobnočlenaste. Oprsje je krepko, bleščeče črno, z rumenim "ovratnikom" v prednjem delu in z rumenimi obstranskimi robovi ter rumeno, kvadratasto liso v spodnjem delu. Krila so večinoma prosojno rumenkasta, krepko ožiljena, s pterostigmo, ki je delno črna, delno prosojna. Zadek je bleščeče črn, z ozkimi, prečnimi, rumenimi pasovi na spodnjih delih segmentov, na koncu koničasto podaljšan v rjavo leglico. Noge so oranžnorumene, s temnejšimi stopalci in temnim pasom na stegencih zadnjih nog.

 

Samec: precej podoben samici, le da so tipalnice močno povečane, s črnimi, glavničasto-peresastimi segmenti. Zadek je na koncu povečan, "odsekan", rumeni pasovi na zadku so nekoliko širši, pogosto se med seboj zlijejo.

 

Obnašanje in razvoj: v Soveniji velja za novejše opisano vrsto, verjetno je v preteklosti prezrta. Odrasli so aktivni nekje od marca oz. aprila do maja. Čez dan počivajo med gosto vegetacijo, pod listi ali na deblih dreves in grmov. Ličinke živijo v starih deblih in se hranijo z odmrlo lesovino (saproksilofagi). Skupina glavnikaric (Ctenophora) velja za bioindikatorje, saj večinoma izginejo iz območij, kjer ni odmrlih, propadajočih se debel.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krasna glavnikarica* (Ctenophora festiva) - pisana glavnikarica (Ctenophora ornata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti