Rombasta močvirjevka* (Limnephilus rhombicus)

  • Domov
  • Rombasta močvirjevka*

Družina: močvirjevke* (Limnephilidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-19 mm (telo); 35-45 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ličinke: manjše mlake, vodni jarki, mrtvice, kanali in počasi tekoči potoki; odrasli: visoko steblikovje ob vodah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, pretežno okrastorjavo obarvani. Tipalnice so dolge (skoraj tako kot krila), drobnočlenaste, okrastorjave. Krila so v mirovanju strehasto zložena ob telo. Prednja krila so podolgasta, proti konicam rahlo razširjena (na zgornji strani nekoliko dvignjena, ostro poševno odrezana in na spodnji strani zaobljena), prosojno okrastorjava, nekje na sredini s poševno rombasto, belkasto liso, ki je ob straneh temneje obrobljena (včasih ob njej še druga, polmesečasta svetla lisa). Marginalne žile na sprednjih krilih so skoraj vzporedne, nerazvejane.

 

Ličinka (z opisom tulca): ličinka je nekje 10-17 mm dolga. Sprednji del telesa je okrepljen s skleriti (hitinaste "plošče") na 1. in 2. segmentu oprsja. Glava in oprsje sta rumeno- do oranžnorjavi, na sprednjem delu glave poteka temen vzorec, ki ga tvorita dva široka obstranska, nekoliko poševna (parietalna) pasova in osrednja, nekoliko viličasta (frontoklipealna) lisa. Zadek je belkast ali rumenkast, na njem lateralno izraščajo šopi belkastih, razvejanih, nitastih vzdušnično-škržnih izrastkov. Tulec je večinoma raven, zgrajen iz enakih koščkov listja (predvsem šašev ali trav) ali drobnih vejic (včasih tudi polžjih hišic), ki so razporejeni v plosko v krogih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni predvsem ob mraku in ponoči. Letajo v dveh generacijah od konca aprila do junija in od julija do septembra. Ličinke živijo v plitvih in manjših vodah, kot so jarki, mrtvice in počasi tekoči potoki, kjer se večinoma zadržujejo na rastlinah ali na dnu, kjer se hranijo z algami in rastlinskim drobirjem, občasno tudi z manjšimi vodnimi nevretenčarji. Ko se zabubijo, tulec pritrdijo na podlago. Tik pred zadnjo fazo preobrazbe buba zapusti tulec in se splazi iz vode na bilko kakšne obvodne rastline, kjer se preobrazi v odraslo žival.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): marmornata močvirjevka* (Limnephilus marmoratus) - lunolisa močvirjevka* (Limnephilus lunatus) - zavajajoča močvirjevka* (Limnephilus decipiens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti