Navadna dlakavica*, marčna muha (Bibio marci)

  • Domov
  • Navadna dlakavica*, marčna muha

Družina: dlakavice (Bibionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, mejice, parki, sadovnjaki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: sodi med večje dlakavice. V celoti je črna, gostodlakava, tudi krila so temna. Glava je drobna, ploska, s temnimi, kratkimi tipalnicami. Oprsje je ovalno do diskasto, izbočeno, v sprednjem delu zoženo, v zadnjem nekoliko razširjeno, skoraj v celoti gladko, bleščeče, le ob straneh dlakavo. Krila so črnikasta, s krepkimi žilami, pterostigma ni izrazita. Noge so črne, porasle s ščetinami, sprednje noge imajo nekoliko okrepljena stegenca (femori) in oster zobec na začetku goleni.

 

Samec: je precej dlakav, črn, sicer pa podoben samici, od katere se loči po večji glavi (zaradi močno povečanih, med seboj zbližanih oči) ter svetlih in prosojnih krilih. Noge so v celoti črne. Zelo krepka in izrazita je tudi kostalna žila (zunanji rob kril).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so lahko aktivni že zgodaj aprila (pravijo ji tudi Markova muha) in se v nekaterih letih lahko pojavijo v zelo velikem številu. Samci pogosto posedajo po sončnih mestih, kjer oprezajo za samicami, dostikrat pa tudi lebdijo s spuščenimi, dolgimi nogami v zraku. Samice so dokaj okorne in raje lezejo po listih in vejicah, kot pa da bi letale naokrog. Odrasli se hranijo večinoma z nektarjem. Ličinke živijo v odmrlem listju ali zgornji plasti humusa, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom, v sušnih obdobjih tudi s koreninicami rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Janezova dlakavica* (Bibio johannis) - dolgonoga dlakavica* (Bibio longipes) - temnokrila mrzlična muha* (Dilophus febrilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti