Zobatotipalčni lesni kratkokrilec* (Xylostiba monilicornis)

  • Domov
  • Zobatotipalčni lesni kratkokrilec*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Omaliinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi s starimi drevesi, mejice, stari sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, temni kratkokrilci. Glava je črnikasta, fino drobnopikčasta. Tipalnice segajo nekoliko čez oprsje, spodnji členki so rumenkastorjavi, 6 zgornjih je temnih, med seboj so dobro ločeni. Oprsje je nekoliko širše kot je dolgo, z rahlo S-izbočenimi zunanjimi robovi, pri glavi je zoženo, črnorjavo, drobno pikčasto. Pokrovke so črnorjave, z ravnimi zunanjimi robovi, spodaj ravno odsekane, segajo nekje do polovice zadka, fino drobno pikčaste. Zadek je črnikast, ob robovih ostro plosko razširjen, proti koncu rahlo razširjen in koničast. Noge so v celoti rumenkaste ali rdečerjave, z rahlo ojačanimi, kratkimi stegenci.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je saproksilna, kar pomeni, da je njen razvoj vezan na stara, razpadajoča debla. Odrasli osebki se čez dan zadržujejo v senčnih mestih listjem, po lubjem odmrlih dreves, redkeje pod kamni. Aktivni so nekje od aprila do septembra. Hranijo se z rastlinskimi sokovi in razpadajočim lesnim materialom, zelo redko tudi z majhnimi členonožci. Razvoj ličink poteka v trohnečem lesu starih dreves.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bosanski lesni kratkokrilec* (Xylostiba bosnica) - ozkovrati koničasti kratkokrilec* (Coryphium angusticolle).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti