Bleščeči ploski kratkokrilec* (Platydracus chalcocephalus)

  • Domov
  • Bleščeči ploski kratkokrilec*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Staphylininae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-19 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: listnati gozdovi, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki kratkokrilci z bleščečeimi, "zlatorumenimi" dlačicami vzdolž zadka. Glava je trapezasta, v spodnjem delu konkavna in razširjena, bleščeče črna, grobo pikčasta. Tipalnice so drobnočlenaste, črnikaste, spodnji členki so dvobarvno črno-rjavi, podolgasti (3. členek je daljši od 2.), zgornji so krogličasti. Oprsje je prav tako črno, drobno pikčasto, šestkotno, le malo večje od glave. Ščitek (scutellum) je črn. Pokrovke so rdečrjave, dosegajo dobro četrtino zadka, ki je črn, z bleščečimi, osrednjimi in obstranskimi dlačicami na prvih štirih segmentih ter prečnim pasom iz dlačic na šestem segmentu. Noge so rdečerjave s črnimi stegenci (femori), goleni (tibiae) so porasle s trnatimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli živijo skriti na tleh, med listjem ali pod različnim materialom, kjer lovijo drobne členonožce, lotijo pa se tudi mrhovine. So precej hitri in gibčni, v nevarnosti lahko tudi odletijo. Ličinke so dokaj velike, s krepko, hitinasto glavo in oprsnimi členki, zadek je mehak in belkast, porasel s ščetinami. Živijo v tleh, kjer plenijo drobne členonožce.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krasni ploski kratkokrilec* (Platydracus stercorarius) - rjavonogi ploski kratkokrilec* (Platydracus fulvipes) - čudoviti kratkokrilec* (Staphylinus caesareus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti