Haroldov zlatodlakar* (Ontholestes haroldi)

  • Domov
  • Haroldov zlatodlakar*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Staphylininae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-15 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, med grmovjem, tudi v bližini hlevskega gnoja in kompostnikov

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po bleščeče zlatorjavi in črnikasto marmorirani dlakavosti. Glava je dokaj velika, v spodnjem delu konkavna, rjava, porasla z zlatorjavimi dlakami. Tipalnice so rumenkastorjave, prvi trije členki so mnogo daljši od ostalih. Oprsje je pri vrhu ob straneh trnato povečano, z ravnima stranskima robovoma. Ščitek (scutellum) je trikoten, z veliko, črno osrednjo liso. Pokrovke so kratke, segajo do tretjine zadka, bleščeče zlatorumene. Zadek je črn, njegov prva segmenta tik ob pokrovkah imata ob straneh širok pas zlatorumenih dlak, na sredini sta pogosto črni lisi. Noge so rumenorjave, le stegenca in deli goleni so včasih črnikasti.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se zadržujejo na tleh in se prehranjujejo z mrhovino in iztrebki. So dokaj hitri in gibčni, v nevarnosti tudi poletijo. Ličinke živijo v tleh in se prehranjujjeo z mrhovino in iztrebki, včasih uplenijo tudi manjše členonožce. Vrsta je v Evropi dokaj redka, razširjenost v Sloveniji je slabo poznana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bleščeči zlatodlakar* (Ontholestes tesselatus) - temnonogi zlatodlakar* (Ontholestes murinus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti