Navadna govnarica (Scathophaga stercoraria)

  • Domov
  • Navadna govnarica

Družina: govnarice (Scathophagidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-11 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, odprta krajina, kmetije, predvsem hlevi in ograde z živino

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samce prepoznamo po rumeni obarvanosti telesa, samice so bolj sivkaste do zelenkaste in so manj porasle z dlakami. Pri samcih je glava rumenkasta, z veliko, rdečkasto, nacepljeno liso na temenskem delu, ki je pri samicah manj izrazita. Tipalnice so črne, betičaste. Oprsje je temno vzdolžno pasasto, poraslo s črnimi, ščetinastimi dlakami. Krila so prosojna, podolgasta, z drobnima, temnima lisama v osrednjem delu. Zadek je dokaj krepek, gostodlakav, rumen. Noge so rumenkaste, na zadnjih parih nog se poleg kratkih, mehkih dlak nahajajo toge, trnate, črne ščetine (še posebej na srednjih golenih je teh ščetin z notranje in zunanje strani več).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni čez dan in pogosto posedajo po iztrebkih (predvsem velikih sesalcev - npr. goveda). Aktivni so od marca do novembra, še posebej v sončnih dneh. Hranijo se plenilsko, lovijo predvsem manjše dvokrilce in druge leteče žuželke. Samice odlagajo jajčeca v iztrebke, v katerih potem ličinke živijo in se z njimi tudi hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnolisa govnarica* (Scathophaga furcata) - dlakavotipalčna govnarica* (Scathophaga lutaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti